Isa Lindgren-Backman

Isa Lindgren-Backman
Foto: Frank Berger

ISA LINDGREN-BACKMAN

Isa kommer från Karleby men är numera bosatt i Vasa. Hon är utbildad skådespelare från Royal Central School of Speech and Drama i London, men inriktning musikteater och musikal. Hon är även dramaistruktör (BA in Arts and Theatre) från Novia, Scenkonst och har studerat sång och musik vid Karleby Estradskola samt improvisation och teatersport vid Vancouver TheatreSports League i Vancouver BC, Canada. Isa har också med stöd av Svenska Kulturfonden gått ett regilärlingsskap under handledning av Maria Sid.

Efter musikaldebuten som 16-åring, som Serena i ‘Fame’ har hon medverkat i teater-, opera och musikalproduktioner i Finland, Estland och Sverige. Bl.a. ‘Grease’ (Musikal- kompaniet) ‘Jorden Runt på 80 Dagar’, ‘Fighting Star’, ‘En Handelsresandes död’ (Wasa Teater) och ‘My Fair Lady’ (Vasa Stadsteater). Som producent och körsångare i West Coast Kokkola Operas ‘Carmen’, ‘Trollflöjten’ och ‘Figaros Bröllop’, samt som regiassistent i bl.a. Wasa Teaters ‘Narnia: Häxan och Lejonet’ och ‘Next to Normal’. Hon har även gjort rollen som Glinda/Aunt Em i ‘Trollkarlen från OZ’ vid Vasa Stadsteater och senast har man sett henne som Paquette i Leonard Bernsteins Operett ”Candide” (Vasa Opera) och läraren Bella i YLE:s ungdomsserie ”Amanda”.

Som sitt konstnärliga slutarbete regisserade hon sin egen text; musikteaterföreställningen ‘Långt till Fjärran Land’ som spelades i Magasinet på Wasa Teater. Hon har även regisserat och  tillsammans med Alf och Mika Mylläri, skrivit den internationella ungdomsmusikalen ‘The Race’.  Musikalen hade premiär i Karleby 2007, och gjorde Estlandsturné  2009.

Isa undervisar i sång, teaterkonst och musikal runt om i Österbotten, samtidigt som hon uppträder på konserter, både som solist och bakgrundssångare.
För HjonTeatern har hon medverkat i produktionerna; ‘Men, Lilla Vän‘ och ‘Two Ladies‘.
och som regissör och medförfattare till föreställningen ‘Mitt Hjärtas Hem – en pjäs om Signe Strömborgs arv‘.
Isa arbetar som regissör, skådespelare samt sångare runt om i Finland. Från hösten 2018 börjar hon som huvudansvarig lärare vid Lärkkulla folkhögskolas musikalutbildning i Karis.

Besök även www.isalindgren.com

Kontakta Isa
isa.lindgren[a]hjonteatern.com

Annons
%d bloggare gillar detta: